• Вход
  • Регистрация
  • Търсене
Форма за обратна връзка

Статии

Как правилно да подберем: ергономична раница, столче за кола и др.

14.08.2017

Най-нездравословна позиция за бедрата в детска възраст е тази, при която краката са събрани в коленете. Рискът е по-голям когато тази нездравословна позиция се поддържа по-дълго време.

Здравословна бедрена позиция, отхвърля позиции, които могат да допринесат за развитието на тазобедрена дисплазия или дислокация.

Най-здравословната позиция, е тази при която бедрата са в свободно разкрачена позиция. Тази позиция се нарича: жокейска, жабешка, клек и др.. Свободното движение на краката, без принуда да са събрани позволява правилното развитие на тазобедрените стави. 


Някои типове носилки за бебе и други бебешки пособия могат да противоречат на здравословната позиция на бедрата, от която има нужда бебето. Тези пособия включват: бебешки носилки, слингове, раници, столчета за кола, бънджита за бебета, люлки, уолкъри и др.

Тези пособия могат да позиционират крачетата в неправилна бедрена позиция, особено ако се използват по продължително време могат да окажат много лошо въздействие. Всяко пособие, което не предлага правилна позиция за бедрата на бебето, трябва да бъде разглеждано, като носещо потенциален риск за неправилното развитие на тазобедрените стави.

Също така  е важно да бъде съобразен размера на пособието за носене с възрастта и размера на детето, за да се извършва транспортирането по правилен начин.

При избора на бебешки артикули е добре да се запознаете с инструкциите за безопасност и ако можете да се посъветвате с медицинско лице, преди покупката на артикула.

Правилна позиция на крачетата:
Източник:  http://hipdysplasia.org